Hallo allemaal, vandaag een review over het mooie greyscale boek van Tim Jeffs genaamd Ingenieuze inkt dieren in detail. Dit boek is uitgegeven en beschikbaar gesteld door BBNC/MUS. Hier willen we ze natuurlijk ontzettend voor bedanken.
Als eerst de originele tekst van het boek.

‘Ingenieuze Inkt’ verscheen onder de Engelse titel ‘Intricate Ink’ en is een
wereldwijde bestseller.
Met zwarte inktpennen en kleurpotloden creëert de Amerikaanse kunstenaar en illustrator Tim Jeffs een ware inktdierentuin van gedetailleerd getekende dieren. Geïntrigeerd door hun diversiteit en complexiteit, streeft Jeffs ernaar om de essentie van zijn onderwerpen in zijn tekeningen te vangen.
Elk portret begint hij met een uitgebreid onderzoek naar de gewoonten, leefomgeving en fysieke verschijning van het dier. Daarna bestudeert hij hun vacht of huid zorgvuldig maar laat artistieke overwegingen de patronen, texturen en tinten die hij gebruikt bepalen. Hij geniet ervan om ‘de controle te hebben over het maken van een eigen creatie in plaats van een fotorealistische tekening zonder karakter’. Maar Jeffs heeft wel veel aandacht voor het realistisch weergeven van de ogen waardoor het dier ‘een persoonlijkheid krijgt, emoties uitdrukt en zijn eigen verhaal vertelt wanneer het naar de toeschouwer kijkt’.
Vijftig greyscale-platen, enkelzijdig bedrukt op kwaliteitspapier.
Tim Jeffs is geboren in 1965 in Maryland. Op de middelbare school won hij al prijzen met zijn tekenwerk. Met een beurs op zak kon Tim Jeffs naar de Parsons School of Design in New York.
Toen ik dit boek ontving was ik al erg enthousiast omdat ik al enkele platen uit de Engelse versie voorbij zag komen, dus ik kon echt niet wachten om het boek nu zelf te bekijken. Dat betekend snel naar mijn kleurhoekje. Wat me als eerst aan dit boek opviel was dat hij een harde kaft had, dat vind ik persoonlijk heel erg mooi aan een kleurboek. Voor de rest valt de simpele meer chique kaft meteen op , je word echt uitgenodigd om te beginnen met kleuren. Toen ik het boek ging doorbladeren viel me op dat het papier erg mooi stevig is, dat de platen mooi in het midden staan van de pagina zodat je niet moeite hebt met kleuren. Verder viel me op dat aan de achterkant van iedere bladzijde de naam van het dier vermeld staat. Dat is echt een pluspunt als je net als ik alleen realistische dieren kleurt, maar natuurlijk betekend dat ook dat het boek enkelzijdig gedrukt is.
Voorde eerste plaat koos ik de Zebra, de zebra heb ik gekleurd met Bruynzeel Design Colour.
In eerste instantie denk je een zebra lekker makkelijk zwart wit, maar als je de foto van een zebra goed bekijkt zie je dat er duidelijk ook bruin in zit. Dus uiteraard doe ik dat ook.
De Bruynzeel potloden kleurden heel goed op dit papier, ik begon alleen met de zwarte strepen en ik ontdekte echt totaal geen probleem, vervolgens ging ik met meerdere laagjes kleuren ik was benieuwd hoe het papier hierop zou reageren.

Ik hoefde totaal geen druk op de potloden te zetten en alles ging heel soepel.
Voor de tweede plaat wou ik gaan aquarellen met de Bruynzeel Rijksmuseum aquarel potlood, de plaat die ik hiermee zou gaan maken werd de Ara. Je hebt verschillende kleuren maar ik ging de blauwe maken.

Om te beginnen kleurde ik eerst gewoon de hele plaat in ook met laagjes, dat ging allemaal heel goed en zonder problemen, zonder dat ik water gebruikte was alles al mooi gedekt. Normaal zou ik de kwast gebruiken om te aquarellen maar nu wou ik voor het eerst gaan werken met de Water Brush, dat ging verbazend wekkend goed en het papier reageerde er goed op. Natuurlijk het papier bolde wel iets maar toen het eenmaal droog was trok het weer recht.
Voor de derde plaat maakte ik de Nautilus, hier gebruikte ik mijn Faber Castell PITT Pastelpotloden voor.
Als eerst kleurde ik zonder druk de schelp, beginnend met de lichtste en daarover heen de donkerdere kleur, pas daarna ging ik het uitwrijven met mijn vinger, het pastel dekte heel goed op het papier zelfs over de zwarte lijnen ging het fantastisch… Ik was echt blij verrast met het resultaat.

Voor de 4de en laatste plaat koos ik de Tijger, Hier gebruikte ik mijn Faber Castell Polychromos voor.
Ik begon eerst met de zwarte strepen, net zoals bij de Zebra ging dat probleemloos, voor de rest van de tijger heb ik (alleen voor de vacht) 5 kleuren bruin gebruikt, dus dan kun je ook nagaan hoeveel lagen ik heb gebruikt. En zelfs dat kon het papier probleemloos aan.

Ik vind dit boek echt geweldig , Ook als je geen greyscale kleurder bent denk ik dat je veel plezier aan dit boek zult beleven. Een echte kleur en dierenfan mag dit boek echt niet missen.
Hier wat extra informatie over het boek:
Titel: Ingenieuze inkt Dieren in Detail
Artiest: Tim Jeffs
Uitgever: BBNC/MUS
Prijs: 14,99
Te koop bij: Bertus Workel, BBNC, Your colour creations
ISBN: 9789045322315
Reactie plaatsen
Reacties